Jos Driessen nce
 
contact
     

GEEN KONINKRIJK VOOR EEN VROUW

fragment

regie en productie Remy Vlek, camera Chris Relleke, montage Jos Driessen

Documentaire uit 2003 voor IKON, 50 minuten

 

Aids is een groot probleem in Afrika, ook in Swaziland. Het land geldt als de laatste absolute monarchie van het continent, waar polygamie nog de normaalste zaak van de wereld is, en de koning elk jaar een nieuwe vrouw kiest. We maken kennis met de eerste vrouw van de huidige koning, die in verzorgd Engels haar afkeuring uitspreekt over polygamie en over het gedrag van haar man. Sipide, een vrouwelijke vakbonds- en vrouwenactiviste , voert de vakbondsstrijd samen met mannen die meerdere vrouwen hebben en haar bezwaren tegen polygamie niet delen. 'Als de koning elk jaar een nieuwe vrouw kiest, waarom zou ik dan niet meerdere vrouwen mogen hebben?' regie & camera Marieke Rodenburg, montage Jos Driessen, producent John Albert Jansen voor Oogland, documentaire, 54 minuten, 2015 TV-uitzending september 2015 Joodse Omroep

Al zijn hele leven wilde componist en jazzmusicus Theo Loevendie een opera over de filosoof Baruch Spinoza maken. Spinoza is net als Loevendie een geboren Amsterdammer. Als puber las Loevendie het werk van Spinoza, al begreep hij niet alles, maar 'het klopte als een bus met zijn eigen ideeën over onder meer vrijheid van meningsuiting'. Maar telkens verwierp hij dat weer, 'want wat moet je, het bijzondere zit in zijn hoofd, zijn gedachten, en bij opera is het moord en doodslag'.

Op 11 oktober 2014 ging deze droom dankzij een opdracht van de NTR ZaterdagMatinee in vervulling. In het Concertgebouw in Amsterdam vond de wereldpremière plaats van de opera The Rise of Spinoza. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor brachten samen met een vijftal solisten het levendige en nog altijd actuele verhaal over vrijheid op de bühne. Als een bezetene werkte hij de laatste jaren in zijn werkkamer, op een steenworp afstand van het Concertgebouw, aan zijn compositie. Afgewisseld met dagelijkse uitstapjes naar het café Welling, waar hij als saxofonist nog regelmatig optreedt. We volgen het schrijfproces van de opera en Loevendie vertelt over zijn achtergrond, denkbeelden en de joodse gemeenschap in Amsterdam.